Waarom De Roseboom?

✓ Gratis parkeren
✓ Koffie/thee gratis
✓ Toilet aanwezig
✓ Pinnen heeft voorkeur
✓ Begane grond rolstoel toegankelijk

Bekijk behandelingen

Contacteer mij nu

Bel van tevoren altijd even naar 06-39660523 om te kijken of er plek is.

Breehoven 10, 6721 SN Bennekom
E: info@pedicureroseboom.nl

Afspraak maken

De Roseboom in de Podopost

11 oktober 2019, tekst: Elzemarie Karsdorp, beeld: Herbert Wiggeman

‘Gezelligheid en zakelijkheid gaan prima samen’
Een volle werkweek, het zorgen voor tevreden klanten in haar gezellige praktijk en zakelijk genoeg om als pedicure kostwinner te kunnen zijn voor haar gezin. Medisch pedicure Dineke Roseboom houdt een hoop ballen in de lucht, maar daar heeft ze geen moeite mee. “Ik ben geneigd te zeggen: dat is toch normaal?”

‘Je bent eigen baas of niet’
Een gezellige woonwijk in Bennekom, een uitnodigend pad langs de hoekwoning en vervolgens de knusse praktijk achter het huis waar Dineke Roseboom met haar gezin woont. Het lijkt een perfecte woning voor een praktijk aan huis, maar de plek blijkt geen toeval. De woning werd gekocht juist omdat deze de mogelijkheid bood hier een praktijk te openen. Na een opleiding tot pedicure, een verhuizing en een verbouwing opende De Roseboom hier vier jaar geleden zijn deuren. De praktijk is succesvol en Dineke maakt lange dagen. Toch heeft ze een zomerse vrijdagmiddag in haar agenda vrijgemaakt voor ons bezoek en vertelt ze graag meer over haar werk als pedicure. Het besluit om pedicure te worden is voor Dineke een weloverwogen beslissing geweest. “In de zorg waar ik werkte werd steeds meer bezuinigd. Ik vond het werk heel erg leuk, maar op een gegeven moment vraag je je af: wil ik dit nog wel tot mijn 68ste doen en houd ik het tot die tijd vol?” Voor Dineke was het antwoord op die vraag ‘nee’. “Ik ben toen eens rond gaan kijken wat voor mij, met mijn ervaring, mijn leervermogen en mijn gezin mogelijk was om te gaan doen. Toen kwam dit op mijn pad. Ik houd ook van leren, dus ik dacht: dit gaan we doen, ik word gewoon pedicure.”

Tekst gaat verder na afbeelding

Dineke Roseboom (51) begon haar carrière als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (IG3). Zij werkte zo’n 25 jaar als ziekenverzorgende in de langdurige zorg bij verpleeghuizen en zorgcentra. Daarna volgden drie jaar als wijkziekenverzorgende. De bezuinigingen in de zorg en het daaruit volgende ontslag deden haar echter besluiten om een ander vak te kiezen. Ze volgde een opleiding tot pedicure, medisch pedicure en schoonheidsspecialiste bij Opleidingscentrum Amice in Barneveld. Haar diploma’s behaalde ze in 2015, 2016 en 2019. In eerste instantie ging Dineke als ambulant pedicure aan het werk, maar in september 2015 opende ze de deuren van haar eigen salon: De Roseboom in Bennekom.

Strakke planning
Voor Dineke is haar werk als pedicure een fulltime baan, en vaak zelfs meer dan dat. Ze is drie dagen per week geopend van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds, waarbij ze wel pauzes neemt om thuis met haar gezin te eten. Woensdag is haar vrije dag. Op vrijdag sluit ze om 5 uur de salon en kan het weekend beginnen. Daarnaast is ze onlangs gestart met de verkoop van wellnessartikelen door middel van demonstraties bij mensen thuis. Wie zoals Dineke veertig tot vijftig uur per week als pedicure werkt, kan niet zonder een strakke planning. Ze neemt voor elke afspraak drie kwartier de tijd: een half uur voor de klant en een kwartier om op te ruimen en zelf een kop koffie te drinken. Als de laatste klant om half tien de deur uit is, maakt ze schoon en zet ze alles klaar voor de volgende dag zodat ze ’s ochtends meteen weer aan het werk kan. De strakke organisatie is voor Dineke heel gewoon. “Dat is een kwestie van plannen, maar mensen die in de zorg hebben gewerkt, kunnen ook plannen. Daar moet altijd een uur gewerkt worden in drie kwartier.”

‘Dit is hard werken, maar de zorg is zoveel zwaarder’
Hard werken vindt Dineke niet erg, maar ze heeft ook niet veel keus. Met een chronisch zieke man en vier (bijna volwassen) zoons is het aan haar om in de familie Roseboom voor de inkomsten te zorgen. “Ik ben hoofdkostwinner en het is zaak dat er standaard een bepaald bedrag per maand binnenkomt. Ik maak een hoop uren, maar dat zal wel moeten en ik vind het niet erg”, zegt Dineke die het met de werkdruk in vergelijking met haar vorige baan best mee vindt vallen. “Het is veel werken en het is hard werken, maar de zorg is zoveel zwaarder, zowel fysiek als psychisch. In de zorg begon ik om 7 uur en nu begin ik pas om 9 uur. Dit is voor mij echt luxe.”

Gelijk gelukkig
Dineke Roseboom is zowel pedicure als schoonheidsspecialiste, maar het werk als pedicure heeft duidelijk haar voorkeur. “Ik vind het superleuk om voeten te doen. Het is een beetje instant geluk. Binnen een half uur huppelt iemand de praktijk weer uit. Dan merken ze pas hoeveel pijn of ongemak ze hadden of dat hun voeten er eerst echt niet zo fijn uitzagen. Ik kan vrouwen heel blij maken met een nagelreparatie en een mooie gellak erop. Ik zie vrouwen met tranen in hun ogen die zeggen: ‘Wow, nu durf ik mijn slippers weer aan’. Dat is toch super?” Dat klanten zich op hun gemak voelen in haar praktijk is belangrijk voor Dineke. “Ik hoor vaak van klanten dat ze het hier altijd gezellig vinden en ze het gevoel  hebben dat ik de hele dag de tijd heb voor ze, terwijl ze toch echt met een half uur weer buiten staan. Ze vinden het ook fijn dat ik altijd wat extra’s doe. Een scrubje, een olietje of een lekkere warme doek. Ik ben heel erg van het comfortabele gevoel.”

Een vak, geen hobby
De manier waarop Dineke werkt is anders dan die van veel andere pedicures. “Het zijn natuurlijk ook de keuzes die je maakt. Er zijn pedicures die één dag in de week genoeg vinden omdat ze kleine kindjes hebben, een baan ernaast of een man met een goede baan. Maar de situatie is er hier
naar dat ik een normaal salaris moet binnenbrengen, maar dat vind ik niet erg. Ik kom uit een vrij eenvoudig bouwvakkers gezin. Mijn vader zegt ook altijd: wie niet werkt, zal niet eten.” Dineke is een pedicure die plezier in haar werk heeft, maar ook zakelijk met het vak omgaat. “Je bent of eigen baas of je bent het niet. Voor mij zit er weinig tussen. Het is geen hobby en dat zou het voor niemand moeten zijn. Het is echt een vak”, vertelt Dineke die zou wensen dat anderen daar in hun tarieven meer rekening mee houden. “Het is natuurlijk een vrij beroep, maar ik denk dat het onze beroepsgroep enorm zou helpen als iedereen zich realiseert dat je niet onder een bepaald bedrag moet gaan zitten. Je maakt er zo veel mee kapot.”

Toekomstplannen
Nu de opstartjaren van haar praktijk achter de rug zijn, is duidelijk dat ze veel geleerd heeft in die tijd. Op de vraag of er dingen zijn die ze nu anders zou aanpakken, volgt een snel en duidelijk ‘ja’. “Je doet dingen verkeerd, je maakt fouten, en daar leer je ook wel weer van. Zo blijkt de ruimte hier toch wat krap en inmiddels is er al een keukenblok vervangen. En het laminaat wordt op termijn vervangen door een gladde betonnen gietvloer. Zo ben je continu bezig met dingen anders doen, het praktischer maken.” Nu de eerste jaren van De Roseboom achter de rug zijn, weet Dineke dat het tijd is om de zaken op orde te hebben. “De eerste drie jaar ben je heel veel aan het investeren, maar als je het vijfde jaar ingaat, kom je in een modus te zitten dat je echt een standaardinkomen hebt”, vertelt Dineke die ook naar de toekomst durft te kijken. “Met mijn collega Katinka Korver in Bennekom heb ik het erover gehad om samen een praktijk te beginnen. Als wij samen nog meer klanten krijgen, zouden we wel een salon kunnen vullen.” Het moment daarvoor is echter nu nog niet aangebroken. “Ik ben er het afgelopen jaar mee bezig geweest. Ik heb panden bekeken, offertes aangevraagd en samen met mijn man berekend wat het gaat kosten en wat het gaat opbrengen. En besloten om het plan nog even in de ijskast te zetten. Eerst moet de nettowinst omhoog. Het is nog te vroeg.” In vijf jaar tijd heeft Dineke veel bereikt en daar hard voor gewerkt, maar ze is niet iemand die zich daarvoor op de borst zal kloppen. “Ik kom uit de zorg en ben dus geneigd te zeggen, dat is toch normaal? Mezelf op de borst kloppen heb ik thuis ook niet geleerd. Gelukkig zegt mijn man regelmatig: trek je schouders eens naar achter, je staat hier in je eentje een zaak te draaien. Dus af en toe zeg ik ‘goed zo’ tegen mezelf”, zegt Dineke terwijl ze zichzelf een schouderklopje geeft.

Tip van Dineke: “Wees zakelijk. Pedicures zijn geen hobbyisten, het zijn vakmannen en vakvrouwen. Zorg dat je een goed bedrijfsplan hebt en ik raad iedereen aan om een fatsoenlijk tarief te vragen. Als zzp’er moet je minimaal een euro per minuut omzetten. Het is lastig om aan een euro per minuut te komen, dat is absoluut waar. Maar je wilt er toch iets aan overhouden?”

  • Anbos logo
  • Stipezo logo
  • ProVoet logo
  • ProCert logo
  • Anbos logo
  • Stipezo logo
  • ProVoet logo
  • ProCert logo